Souhrnné hlášení

Tento text se týká plátců DPH.

§102 ZDPH Souhrnné hlášení

(1) Plátce je povinen podat souhrnné hlášení, pokud uskutečnil

  1. dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě,
  2. přemístění obchodního majetku do jiného členského státu,
  3. dodání zboží kupujícímu při zjednodušeném postupu v třístranném obchodu podle §17 , pokud je plátce prostřední osobou v tomto obchodu, nebo
  4. poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě podle §9 odst. 1 , s výjimkou služeb osvobozených od daně , osobě registrované k dani v jiném členském státě, pokud je povinen přiznat a zaplatit daň příjemce služby.

Souhrnné hlášení je sestava výše uvedených plnění, kde jsou uvedena DIČ odběratelů z JČS, kódy a počty plnění a jejich celková výše v Kč. Hlášení se týká výhradně dodávek do JČS, nikoliv do třetích zemí (tedy do zemí mimo EU). Smyslem hlášení je upozornit správce daně v JČS, že tito odběratelé musí z plnění uvedených v hlášení sami odvést DPH. Souhrnné hlášení se dá podat pouze elektronicky a to zásadně měsíčně bez ohledu na to zda má plátce měsíční nebo čtvrtletní zdaňovací období. Jedinou výjimkou mají ti čtvrtletní plátci, kteří poskytují plnění pouze podle bodu d); ti mohou souhrnné hlášení podávat čtvrtletně.

Ne každá služba s místem plnění v JČS spadá do souhrnného hlášení. Spadají tam pouze ty, pro jejichž místo plnění se použije obecné pravidlo podle §9/1 ZDPH.

Čtvrtletní plátci si tedy musí pohlídat svá plnění a včas informovat své účetní a poradce, aby souhrnné hlášení mohl být podáno včas. Souhrnné hlášení je totiž také daňovým tvrzením a jeho pozdní podání má za následek sankci.



Napsáno v kategorii Daně