Přiznání k dani z nemovitých věcí

Daň z nemovitých věcí je jedinou daní, která se platí vždy v aktuálním kalendářním roce.

Pokud osoba v minulém roce nabyla nemovitost (koupí, dědictvím apod.), musí ve lhůtě do 31. 1. aktuálního kalendářního roku podat daňové přiznání k dani z nemovitostí za aktuální kalendářní rok. Dnem nabytí při koupi se rozumí datum právních účinků vkladu do katastru. Toto datum je vyznačeno na samostatné listině, kterou katastr nemovitostí po zápisu vkladu do katastru posílá všem účastníkům smlouvy.

Pokud osoba v minulém roce pozbyla nemovitost, ale v územním obvodu téhož správce daně ještě jiné nemovitosti, musí ve stejné lhůtě také podat daňové přiznání.

Pokud osoba v minulém roce pozbyla nemovitost, a v územním obvodu téhož správce daně nemá žádnou další nemovitost, pouze ve stejné lhůtě oznámí správci daně, že přestala být poplatníkem daně z nemovitostí.

Dojde-li k jakékoliv jiné změně, např. sazeb daně, pak se daňové přiznání nepodává. Poplatník automaticky platební výměr nedostává, pouze na žádost správci daně. V minulých létech chodily složenky s vyznačenou daní a nedoplatkem za minulá období, ale na toto se již nelze spoléhat. Pokud tedy složenka nedorazí, doporučuje se uhradit daň ve stejné výši, jako v roce předchozím.

Daň je pak splatná ve dvou stejných částech do 31. 5. a 30. 11. aktuálního kalendářního roku. Nepřesáhne-li celková výše daně 5.000 Kč, je splatná najednou v prvním termínu.



Napsáno v kategorii Daně, Majetkové daně