Zvýšení daně z pozemků od 01.01.2012

Novela ZDNem, platná od 01.01.2012, zavádí novou kategorii pozemků: zpevněná plocha pozemku. Pro tuto kategorii pozemku, pokud se používá pro podnikání nebo v souvislosti s ním, pak zavádí nové sazby daně. Sazby daně jsou samozřemě vyšší a to 5x až 25x (0,20 Kč -> 5,00 Kč). V praxi půjde zpravidla o pozemky, na listech vlastnictví označené jako zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha.

Zpevněním pozemku se v této souvislosti rozumí takové zpevnění, které je výsledkem nějaké stavební nebo montážní činnosti. Zpevněním pozemku tedy jsou např. dlaždice, položené do betonu a olemované obrubníky s betonovým základem. Zpevněním pozemku naopak nejsou navzájem nespojené dlaždice, volně položené do písku. Stav pozemku, u kterého připadá v úvahu zpevnění, doporučujeme fotograficky zdokumentovat, i když žádné zpevnění nemá. Tato dokumentace se bude hodit v případě dokazování před správcem daně.

Pro majitele pozemků to v praxi znamená prověřit své pozemky a kontaktovat svého účetního nebo daňového poradce kvůli daňovému přiznání k dani z nemovitostí za rok 2012, které se bude podávat v termínu do 31.01.2012.



Napsáno v kategorii Daně